ItalianEnglishDutchSerbian
EnzoGuido

MODERNE GITAREN

Mijn basismodel heeft een snaarlengte van 650mm. Het klankbord is gemaakt van Europees sparrenhout (picea abies), de rug en de zijkanten zijn gemaakt van esdoorn hout (Acer pseudoplatanus ) De hals is gemaakt van mahonie en de brug is van esdoornhout of walnoothout. Deze gitaren kenmerken zich door een zeer helder geluid dat weinig vervormd. Ze bieden een duidelijk onderscheid van tonen door alle registers terwijl de tonen tegelijkertijd hun rijke en warme kleur behouden. Al mijn gitaren zijn vervaardigd van natuurlijk gerijpt hout en zijn exclusief met de hand vervaardigd. Zij worden volledig afgewerkt voorzien van vernis en gepolijst. Vanwege het ambachtelijke karakter van de bouw zijn niet alle gitaren hetzelfde.

Wanneer ik instrumenten in opdracht maak wil ik graag eerst vooraf de wensen van mijn klanten weten voordat ik mogelijke variaties voorstel zoals voor de hout keuze. Zo kan voor het klankbord cederhout en voor de zijkanten en rug kan rozenhout worden gekozen. De hals zou bijvoorbeeld van esdoornhout of ceder kunnen worden vervaardigd.Tevens maak ik instrumenten met verschillende snaarlengtes met 7,8 of 10 snaren. De prijs is afhankelijk van het model.

OVER DE MAKER

In mijn tienerjaren begon ik als leerling bij een meester houtbewerker. Vervolgens heb ik tien jaar gewerkt met mijn leermeester Guiseppe Bullo waar ik houtbewerking leerde en met mooie houtsoorten beeldhouwwerk, meubelen, etsen en opdrukken leerden. Tevens deed ik veel vakwerk waarbij ik bezig was het restaureren van antieke meubelen en kunstwerken. Deze ervaring stelde mij in de gelegenheid om de essentie van hout te leren kennen met haar talloze toepassingen en mogelijkheden. Kortom; een eindeloze bron van schoonheid. Ondertussen heb ik zeven jaar klassiek gitaar gestudeerd bij Maestro Angelo Amato (een student van Andres Segovia). Mijn passie voor hout en gitaren kon dan ook alleen uitmonden in het vervaardigen van muziekinstrumenten.

In 1992 won ik een beurs bij het 'Centro Europeo del Restauro' op het eiland Servolo bij Venetiƫ. De lessen die ik genoten heb stelden mij instaat om het respect voor de handgemaakte kunstwerken verder te verfijnen en om andere restauratie technieken voor antieke houten objecten te leren.

Sinds ik met het bouwen van gitaren ben begonnen ben ik niet gestopt met het doen van onderzoek voor het verbeteren van de akoestische kwaliteiten van mijn instrumenten. Dit bracht mij ondermeer tot de toepassing ven antieke recepten voor het preparen van houtsoorten waarbij ik gebruik maak van homeopathische en biodynamische producten.

Ms. Filomena Moretti
Ms. Filomena Moretti

Mr. Massimo Scattolin
Mr. Massimo Scattolin
guitar pic 1guitar pic 2guitar pic 3
guitar pic 4guitar pic 5guitar pic 6
guitar pic 7guitar pic 8
2nd guitar pic 12nd guitar pic 22nd guitar pic 3
2nd guitar pic 42nd guitar pic 5
2nd guitar pic 6